A ream of paper
Wednesday, October 14, 2009 | Author: hidden_fareha

Bukan hendak buruk sangka... terkadang kita tak pasti tsiqahnya seseorang pada tarbiyah ini..
Bila dicontact, tak reply...bila ditanya, tak menjawab...

Tak mengapa. Kita kan hanya usaha. Dan utama sekali, kita lah yg pertama yang meyakini tarbiyah ini.. InsyaAllah, Allah akan tolong sampai waktunya nanti...


Kadang-kadang rasa seperti mereka take for granted tarbiyyah ini, usaha murabbi dan murabiyyah, pengorbanan sahabat2 seperjuangan...

Semua itu kerana mereka belum faham, jangan risau. Kita pun suatu masa dahulu seperti itu. Jangan letakkan expectation tinggi pada mad'u kita, towards the end, kita yang akan kecewa. Tapi utk diri kita yang memahami erti da'wah dan tarbiyyah, letaklah expectation setinggi cita-cita kita untuk menggapai Ustaziatul Alam.. agar kita sentiasa memperbaiki keadaan diri kita untuk Deen ini. Banyakkan bersabar. Pernah dengar kah tentang analogi a ream of paper?

Analogi a ream of paper? Kenapa kertas? Tak pernah dengar...





Saat bilamana seseorang mendapat hidayah..
Umpamanya.... dah lengkap lah satu ream kertas A4
Pernah tengok? Yang tebal tu..
Kita mungkin tersentuh.. dan faham.. sebab sangat2 ramai orang datang dan letak kertas pada ream kita..
Satu demi satu helaian...
S
ehinggalah penuh dan cukup...
Dan orang yg terakhir letak tu hanyalah mencukupkan rasa untuk kita memahami erti islam


Bukan sebab hanya seorang yg terakhir itu kita mendapat hidayahNya..

Tapi disebabkan adanya kertas2 yg terdahulu.. yang terbina sedikit demi sedikit

Sehinggalah cukup untuk kita menyentuh mereka dengan hidayah ini...
So.. untuk adik2 ini...
Awak jadilah pemberi kertas itu...
Mungkin awak lah orang pertama..

Tapi disebabkan helaian yang awak bagi..
Menjadi asbab adik tu faham suatu hari nant
i
InsyaAllah...
InsyaAllah...
InsyaAllah...

Dan it is a big reminder juga buat kita as duat...
Yang faham, bahawa da'wah ni bukan hanya kita sorang2 sahaja yang menyumbang sekiranya adik itu memahami erti da'wah dan tarbiyyah... malah menjadi hebat selepas itu...
Tetapi sebab ramaiiiiiiiiinya yang datang kepada dia sebelum itu...


Dan ini membersihkan niyat kita..
Dan memaham kan kita erti bahawa, Allah sahajalah yg memegang hati-hati manusia..
Dan kita hanya melaksanakan tugas kita...

Hmm.. faham2...

Tak kisah lah kita jadi pemberi helaian muka depan ke.. muka tengah ke..

Ya, bahkan percentage kita mungkin lebih kecil dari usaha2 org sebelum kita...

Tapi... semua itu contribute untuk melengkapkan a ream of paper tu kan?? =)

Yup, dan kita ni hanya menyambung usaha2 org sebelum2 kita...

Yup.
Tepat sekali...
Lagi besar pahala mereka yang meletakkan batu asas sesebuah rumah..despite of kekurangan banyak benda...
Cuba bandingkan dengan mereka yang terus sahaja duduk dalam rumah tu ?

Dan tak akan sama mereka yang sebelum fathul dan selepas fathul (pembukaan)... (57:10)

Orait dear...

Akk sentiasa doakan awk
Semoga sentiasa diberi kekuatan..

Akak sayang awak fillah...


Selamat membuka kota dengan cahaya islam...
Biiznillah...




|
This entry was posted on Wednesday, October 14, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On October 14, 2009 at 8:10 PM , aisyahsukimin said...

Salam akk..
Nice one..

Jazakillahukhair ya ukhti
krn sentiasa ada tatkala dimbingan diperlukan dalam usaha menjadi murabbi sejati=)

dr adik y JauhTpDekat